Backend development in Laravel


Backend en API voor applicaties

De backend van een app is, kort samengevat, het gedeelte dat verborgen blijft voor de eindgebruiker. Logins en registraties, opslag en verwerking van informatie in databanken en vele andere zaken die “server side” gebeuren, vallen hier onder. Concreet zorgt de backend er dus voor dat zowel binnenkomende als uitgaande informatie correct en op een beveiligde manier geïnterpreteerd, verwerkt en opgeslagen wordt.

Hier komt vervolgens ook het belang van de API (voluit “application programming interface”) naar voren, aangezien API’s de informatie tussen back- en frontend transporteren. API is de code in de cloud die zorgt dat alle informatie op een veilige en versleutelde manier in en uit een database kan komen en treedt ook op als tussenschakel tussen 2 gebruikers (bv. bij een chat in een app).


Hoe werken frontend, backend en API samen?

Om het aan de hand van een vergelijking uit te leggen: de API is als een apotheker. Enkel hij heeft toegang tot de medicatie (= de database). De klant (= de eindgebruiker van de app) kan nooit zelf in de kasten met medicatie gaan zoeken. De klant moet ook steeds een voorschrift (= toegang tot de app; er is een account) hebben en dit afgeven aan de apotheker om de medicatie te ontvangen.

Het is dus de apotheker (API) die de medicatie (gegevens uit de databank) haalt en afgeeft aan de klant (eindgebruiker app) op voorwaarde dat de vraag van de klant gestaafd is met een voorschrift (= de eindgebruiker heeft een account of heeft op een andere manier de toelating om de app te gebruiken).

Naast de frontend kunnen de API en backend dus niet ontbreken. In beide gevallen hanteren we hiervoor de programmeertaal Laravel.


Laravel app development

Laravel is een framework met een eenvoudige en robuuste structuur en heeft zich reeds bewezen als één van de beste PHP-frameworks op de markt. Laravel maakt gebruik van het MVC model (Model View Controller) om code leesbaar en onderhoudbaar te maken. Het laat ook toe om de volledige code van een webtoepassing of app in eigen beheer te houden, zodat het niet afhankelijk wordt van updates van third party apps of plugins. Daardoor is een webapplicatie geprogrammeerd in Laravel ook één van de veiligste en meest schaalbare PHP toepassingen.


Waarom een web app laten bouwen in Laravel?

Open source

Laravel is een open source framework waarbij de code en functionaliteiten van het platform door iedereen aangepast kunnen worden. Developers dragen dus zelf bij aan het verbeteren van de programmeertaal door bugfixes te voorzien of nieuwe functies toe te voegen.

Testing en updates

Als framework is Laravel zeer sterk in unit testing, het implementeren van een extern stuk code in de broncode om alle overblijvende fouten eruit te filteren, waardoor webapplicaties bug vrij zijn en blijven. Ook structurele updates van het framework zelf zorgen ervoor dat alle toepassingen steeds actueel zijn.

Modulaire basis

Laravel werkt op modulaire basis. Dit houdt in dat er veel vooraf ingebouwde functies en structuren zijn volgens de recentste PHP-principes. Hierdoor kunnen ontwikkelaars vlot en efficiënt coderen en op een tijdsefficiënte manier applicaties ontwikkelen.

Beveiligingsgraad

Een belangrijk voordeel van Laravel is de hoge beveiligingsgraad die het met zich meebrengt. Laravel maakt gebruik van hashing en salting om wachtwoordopslag te beveiligen, genereert geëncrypteerde wachtwoorden via het Bcrypt hashing algoritme en berust tot slot op prepared statements om SQL-injectie te voorkomen.

Op zoek naar een Laravel developer om jouw app te ontwikkelen? Neem gerust contact met ons op, dan nemen we een kijkje hoe we jou van dienst kunnen zijn.